Samhälle & Existens

25 april, 2016

panorama_samahlle_existens
Samhälle & Existens – konferens i Malmö 26-27 april 2016

Konferensen Samhälle & Existens är nu fullbokad!
Närmare 700 har anmält sig. Välkommen tillbaka nästa år, den 18-19 maj 2017.

Välkommen till den nationella konferensen Samhälle & Existens
– I korsvägarna mellan politik, kultur, media och teologi

Årets tema: Religion som utmaning och resurs, hot och möjlighet

Datum: 26-27 april 2016. Konferensen pågår från morgon till kväll den 26 april. På kvällen erbjuds en kulturafton med buffé och underhållning. Onsdagen den 27 april avslutas konferensen med en gudstjänst i S:t Petri kyrka kl 17. För den som vill finns det möjlighet att anmäla sig till mingelkvällen som pågår mellan kl 18.00-22 på Kyrkans hus, Fiskehamnsgatan 3, Malmö.

Plats: Slagthuset i centrala Malmö (5 minuters gångväg från Malmö centralstation)

Målgrupp: För dig som arbetar inom samhällssektorerna politik, kultur, media och religion/teologi. Du är också fri att se dig som målgrupp om du engageras av dessa frågor.

Kostnad: 2 495 kr (för heltidsstuderande 300 kr, behöver styrkas med intyg, begränsat antal platser)

Mat och dryck: Lunchbuffé ingår i priset för båda dagarna inklusive för- och eftermiddagsfika. Deltagande vid kulturaftonen med buffé den 26 april kan köpas till för den som så önskar till en kostnad av 250 kr (ett glas vin ingår). Detta tillval görs i anmälan. Det kommer att finnas försäljning av öl och vin både på kulturaftonen den 26/4 och på mingelkvällen den 27/4.

Logi anordnas på egen hand.

Reservation för eventuella förändringar i programmet och seminarieutbudet.

litenbild_till_mail_programsmal

Sista anmälningsdag var den 31 mars 2016.

Arrangör: Svenska kyrkan Malmö och Malmö högskola

OM KONFERENSEN

I Malmö pekar moskéernas kupoler mot samma himmel som kyrkans 1300-talsspira. Här rör tempel och synagoga samma jord. I det Sverige som idag alltmer växer fram och där Malmö finns i dess framkant är tro och religiös tillhörighet inte ett privat särintresse, utan en angelägenhet som rör både samhälle och existens.

Är trons och religionens nya synlighet en möjlighet eller ett hinder för vårt samhälle? Är det en rest av gårdagen som bör förpassas till historiens skräpkammare eller anar vi här en framtid där religion, tro och existentiella frågor alltmer tas på allvar av människor och samhälle?

  • Hur kan religionens existentiella och andliga perspektiv utveckla samhällets människosyn, vara en röst som utmanar och befrämjar integration och demokrati?
  • Vad har en sekulär stat för ansvar att ge unga människor förutsättningar att behålla och öppet leva i sin tro, istället för att lockas av religiös extremism?
  • Vad betyder det för det politiska samtalet om religion och tro inte är ett privat särintresse utan en angelägen samhällsröst?
  • Vad betyder det för samtal och debatt i media och på ledarsidorna?
  • Vad betyder det om religion och tro är lika avgörande bidrag för existens och samhälle som kulturens språk, bilder och gestaltning av det mänskliga?
  • Har religion och tro särskilda bidrag att härbärgera och tolka existens och samhälle i en föränderlig värld?

Detta är frågor som ställs in mot samhället, det politiska samtalet, media och kultur. Men frågorna behöver också ställas till företrädare för religion och tro.
På vilket sätt bidrar tro och religion till ett demokratiskt samhälle där de mänskliga fri- och rättigheterna är grundläggande?
Hur utmanas tro och religion av att leva i ett öppet och fritt samhälle?
Hur kan tro och religion bidra till världens fred?

Anders Ekhem, kyrkoherde Svenska kyrkan Malmö

Reservation för eventuella förändringar i programmet och seminarieutbudet.

MODERATORER FÖR KONFERENSEN:

Pernilla Glaser_200x250kaoula_webben_200x250Albin_Tanke_200x250

Pernilla Glaser är huvudpresentatör för Samhälle & Existens. Hon är författare, regissör och pedagog och Creative Research Force på Interactive Institute, där hon arbetar med processutveckling och innovation. Pernilla Glaser undervisar också i Text och gestaltning på Konstfack. Som fri konsult utvecklar hon läromiljöer och metoder, utbildar förändringsledare och designar upplevelser och projekt. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.
Läs mer om Pernilla Glaser.

Kaoula Channoufi, ledamot i Islamiska förbundet och studerar till socionom.

Albin Tanke, präst och psykoterapeut. Projektledare för konferensen.