« Tillbaka till partners

Nathalie WahlbergJag är scenkonstnär och kreativ producent som definierar mitt arbete inom konstnärlig produktion med frasen ”Baka kreativa samarbeten”. För mig är det viktigt att baka samarbeten genom att sammankoppla passion och profession från olika områden.

Ett rikt samarbete är för mig en process där alla medverkande har möjlighet att inspirera och inspireras till att ta steg i nya riktningar med möjlighet att bryta invanda mönster. Med fokus på den kreativa processen hjälper jag artister inom dans- och cirkusområdet att formulera, producera och kommunicera sina idéer och tankar för att driva igenom konstnärliga projekt.

Jag har en stor passion för rörelse är intresserad av processers natur där idéer kan ta form, växa och bli till verklighet. Genom att själv vara aktiv som scenkonstnär har jag möjlighet att förstå en kreativ process behov och kan facilitera ett projekt utifrån olika infallsvinklar.

Genom min research ”a research of presence” har jag lagt grunden för min första egna produktion som dansare och koreograf, i samarbete med musikern och kompositören Mats Gustafsson, TURNING POINT. Utgångspunkten har alltid varit rörelse, men ett behov av att konkretisera och definiera mina rörelsehandlingar ledde mig in till cirkusområdet där jag genom min definition av vad konceptet ”Cirkus” skapar rörelsesituationer som ligger till grund för min konstnärliga verksamhet.

Mina ledord som skapande konstnär:

-Gräv i ditt inre för att hitta din passion, förstå vad som sätter dig i rörelse, inspirerar dig till skapande och får dig att sträva framåt i livet.

-Definiera din passion och sök ett sätt att leva och verka i linje med den.

-Tillåt dig själv att spela huvudrollen i ditt liv och skapa din egen poesi baserad på dina upplevelser även om den innehåller ord som andra redan har uttryckt.

-Ge utrymme för ingenting så att någonting kan få ta plats.

-Ett tomt utrymme är en plats där nya saker kan få möjlighet att växa.

-Tid och rum är grundförutsättningarna för skapande.

Inom cirkusområdet är jag aktiv som producent för två projekt som arbetar med frågor som är tongivande för nycirkusområdets utveckling i Sverige.

TANMIS Company: Architectural Circus. Genom TANMIS Company skapar vi scenkonst med en blandning av Fransk nycirkustradition och Svensk design. Vi arbetar med rummet och dess förutsättningar som utgångspunkt och låter det influera installationen av cirkusapparaturen och mötet mellan artisterna. Vi driver även aktivt frågan om möjligheterna för nycirkusens spridning som enskild scenkonstform och har som mål att genom kompetensutveckling, information och kvalitativ cirkuskonst kunna breda plats för fler nycirkusproduktioner som kräver större riggning att ta plats i scenrummet. www.tanmis.com 

Gynoïdes Project – a study on Women in Circus. Projektet reser frågor kring kvinnors representation inom cirkusområdet så väl som inom andra scenkonstområden. Den 18 december 2013 anordnar vi Women in Circus Consortium vilket skriver nutidshistoria inom cirkusområdet. Gynoïdes Projects drivs av högskolelektorn och konstnärliga ledaren Marie-Andrée Robitaille vid DOCH (Dans och Cirkushögskolan) och är en konstnärlig produktion och research. www.cirkusperspektiv.se